+359 52 757221  |  sales@vintech.bg

Често задавани въпроси


За ефективна работа с NESPERT CAM системи се препоръчва компютърна конфигурация за инженерно проектиране:

 • 64-битов Intel® Core i5™ или i7™ или AMD Ryzen (Zen 2 or Zen3 architecture) процесор,
 • 16 GB DDR4 RAM,
 • свободен USB порт,
 • SSD HDD (с NVMe интерфейс),
 • Мишка с ролка,
 • ATI или nVIDIA видеоконтролер с разделителна способност, не по-ниска от 1920х1080 и 32-bit цвят,
 • Монитор 22’’, за предпочитане 16:9 формат и разрешаваща способност, не по-ниска от 1920х1080,
 • опционален WIFI и/или Ethernet контролер,
 • опционален DVD/CD-ROM,
 • Microsoft Windows® 10  или 11.

Важно! 64-битова версия на Windows (за x86-64 архитектура) може стандартно да адресира достатъчно голям обем оперативна памет за един разкрой. Практиката показва, че компютър с 16GB RAM е препоръчителен за работа с NESPERT CAM.

Повече ядра и по-висока честота на CPU, повече cache памет, повече RAM и по-висока скорост на обмен с HDD са за предпочитане.

За печат на документи може да се използват принтери и плотери, които се поддържат от операционната система.

Използването на 64 битови, по-мощни Intel или AMD процесори съществено повишава комфорта при работа със системата.

Използването на по-ниски модели на процесора е възможно, но ще предизвиква усещане за "тромава" работа. Това води до по-неефективен разкрой и по-дълго време до NC програма.

В случай, че гаранционният срок на вашата NESPERT система не е изтекъл, Вие имате право за безплатно обновяване до последната редакция на лиценза

Ако Вашият лиценз е в гаранция или гаранционният срок е изтекъл преди по-малко от 1(един) месец, може да сключите Договор за платена поддръжка. Той е с продължителност една календарна година и включва безплатно обновяване до последната версия на закупения от Вас продукт.

Важно! Договорът за платена подръжка е ценово най-изгодният начин за обновяване на NESPERT CAM.

Заяви платена поддръжка!

Ако имате лиценз на версия на Vintech RCAM v8, v9, v10 или v11 и гаранционният срок е изтекъл, за да имате последните новости в системата е нужно да закупите Еднократно обновяване до CAM система NESPERT CAM.

Заяви еднократно обновяване

Ако използвате легален Винтех Разкрой WL, Винтех RCAM v3, Винтех RCAM v4, Винтех RCAM v5 [.5], Винтех RCAM v6, Винтех RCAM-Master v7 или Винтех RCAM-Pro v7 обновяване на Вашия лиценз е възможно чрез купуване на нов лиценз.

Поискай оферта за нов лиценз

За обновяване до актуалната версия на CAM система NESPERT CAM:

 1. Свържете се със службата за техническа поддръжка на ВИНТЕХ КАДКАМ, за да получите актуален дистрибутив.
 2. Отворете дистрибутивния носител и се запознайте с инструкцията за инсталиране.
 3. Стартирайте инсталатора на закупения от Вас вариант на системата и следвайте инструкциите.
Не са малко случаите, когато потребителите отказват обновяване до актуална версия на CAM система NESPERT, с аргумента, че системата напълно отговаря на техните изисквания. 
На тези наши клиенти пожелаваме още дълги години безпроблемна работа с Vintech RCAM, или Vintech Pipe, или Vintech Duct.

Ако обновите работещата при вас система до NESPERT, ще получите многократно ускоряване на разполагането, значително по-ефективно автоматично разполагане и множество ценни функции, както и подобряване на използваемостта.

Във всички случаи на нормална работа, цената на обновяването ще се изплати за 1 или 2 месеца.

След обновяване, работоспособността на NESPERT в средата на операционни системи Microsoft Windows 10 или 11, ще бъде запазена.

Лицензът на NESPERT CAM, NESPERT Pipe или NESPERT Duct не се свързва с машина, нито е за временно ползване. С един лиценз могат да бъдат програмирани наличните машини, а ако разширявате или обновявате машинния си парк – и новите машини. Освен това системата няма отделна версия за газо-кислородни, за плазмени или за лазерни машини.

Всеки лиценз на NESPERT е мрежово-конкурентен.

Настройването на NESPERT (CAM, Pipe или Duct) за NC програмиране на конкретна машина се извършва чрез Постпроцесор и База Технологични Справочници (БТС).

NESPERTдопускат алтернативно използване на два вида Постпроцесори: Универсален и Външен.
Универсалният постпроцесор е вграден в системата и предоставя таблични средства за настройка на CNC кода от потребителя.
Външният постпроцесор е програма на езика Python, която обикновено се разработва от компетентни по NESPERT специалисти.

Всички технологични справочници се поддържат от SQL DB и могат да се експортват и импортват в XML файлове. Зареждане във NESPERT на данни за нова машина се извършва чрез зареждане на набор XML файлове.

Документацията на NESPERT предоставя нужната информация както за видовете справочници и действията за зареждане на информация в тях, така и за самостоятелно настройване или разработване на постпроцесори.

Ако имате проблеми - обърнете се за решения към ВИНТЕХ КАДКАМ или неговите партньори.

Задължително условие за работа на CAM система от фамилията NESPERT е да притежавате хардуерен ключ WIBU с актуален код за регистрация на закупената от Вас система и версия.

За обновяване с нова версия трябва да създадете НОВА заявка за регистрация и да я изпратите до службата за поддръжка, 
Службата за поддръжка ще Ви изпрати e-mail с актуален код за регистрация, които Вие трябва да заредите във WIBU ключа.

На дистрибутивния носител на системата има файл "WIBU code BG.pdf" с инструкция за обслужване на WIBU ключа. Моля следвайте инструкциите в този файл.

Моля, обърнете се към службата за поддръжка на ВИНТЕХ КАДКАМ с писмо или по телефона, за да получите повече информация по въпроса.

Описанието на технологичната среда се извършва в Справочници за: машини, супорти, инструменти, газове, настройки на универсални постпроцесори, външни постпроцесори, видове и марки материали, технологии на обработка, таблици с машинни параметри и други.

Машината стои най-високо в структурата за описание на технологичната среда и се описва чрез съставящите я структурни елементи, които могат да съдържат свои елементи и т.н.

Пример: Машината използва един или друг Постпроцесор; Машината съдържа Супорт (Станция за вид рязане/обработка); Супортът използва Инструменти (Дюзи или други) за различни Дебелини материали и Видове материали; Дюзата може да използва Газов състав; Дюзата може да бъде от различен Производител; За всеки Вид обработваем материал и Дебелина за дадената Машина в таблицата Технологии на обработка се съхраняват параметрите за управление на технологията.

В началото на работа по проект, задължително трябва да бъдат избрани Машина, Материал и Дебелина. На тази база NESPERT автоматично предлага параметри за управление на технологията на обработка в текущата зона, които потребителят може да доуточни.

Данните от Справочниците могат да бъдат експортвани в XML файл.

При експорт в XML файл се записва цялата свързана информация за машината - постпроцесор, супорти, дюзи, материали, технологии за обработка и т.н. При импорт в системата, същите данни се зареждат, за да създадат цялостно описание на среда и технологии за обработка.
Потребителят трябва да следи да не зарежда едни и същи справочници повторно.

Чрез реализирания метод за импорт/експорт сега е възможно бързо да се извършва, както обмен на технологични Справочници между отделни потребители, така и да се зареждат от сайта за поддръжка http://support.vintech.bg/.

Друг начин да се обменят технологичните справочници е да се копира SQL базата данни - файла catalog.db.

След запис на DB файла, в системните настройки на NESPERT трябва да се посочи пътя до новата база данни.

Важно! Не се препоръчва предходната база данни на системата да бъде изтрита. Правилно е тя да бъде преименувана и архивирана.

Може, но трябва да се знае следното:

Оптималното разполагане на метални детайли се различава от оптималното разполагане за текстилни кройки или неметални детайли. Металните детайли допускат и изискват влагане в отворите на разположени детайли. При разкрой на текстилни кройки за шивашката промишленост влагане на детайли не се използва, но е нужно да се напасват текстури или шарки. Затова не се препоръчва рязане с NESPERT на настил в шивашката промишленост.

NESPERT се използва за фигурен разкрой и програмиране обработката на детайли от листи или платно, които се закрепват за масата чрез вакуум, от:

- Специални текстилни материали (dacron, pentex,…);

- Неметални плоскости (фибростъкло, поликарбон);

- Дървесни плоскости (ПДЧ, МДФ, ХДФ);

- Листи от меки разпенени пластмаси (PU пяна, пенолатекс, мемори пяна).

В тези случаи NESPERT програмира CNC машини, които режат с лазер, водна струя, фреза, с тангенциално управляема ролка или струна и които могат да бъдат съоръжени със станции за растерно маркиране, гравиране, пробиване или имат възможности да фрезоват радиуси или фаски по контурите.

За рязане на специален текстил с ролка с тангенциално управление се изисква NC програмиране на ориентацията на ролката за обхождане на остри ъгли, в съчетание с растерно или векторно маркиране.

За обработка на детайли от фибростъкло се използват както CNC рутери, така и роботи, съоръжени с различни режещи инструменти.

Разкроят на неметални фланцеви уплътнения, изисква неограничено влагане и рязане с лазер или с тангенциална ролка.

Разкроят на детайли от разпенени пластмаси изисква с едно врязване на режещата струна от ръба да бъдат обходени всички контури.

Обработката на детайли от дървесни плоскости съчетава фрезоване, гравиране, маркиране и свредловане на отвори.

NESPERT решава успешно всички задачи за рязане на детайли от специални тъкани, кожи, пластмасови плоскости, дървесни плоскости, меки разпенени пластмаси, като предоставя разширени възможности за програмиране на технологията на обработка с CNC машини.

Фигурният разкрой е известна N-P пълна задача.

Времето за решаване на тази задача нараства експоненциално с увеличаването на броя екземпляри, подлежащи на разполагане и с броя контури, описващи екземпляра.

Няма приложимо оптимизационно решение, което да намира най-доброто разположение, а още повече - разполагане, което да е оптимално за различните технологии на рязане.

Поради това оптималното разполагане при фигурен разкрой се намира само в главата на човека – то е чисто субективна оценка. Като следствие, фигурният разкрой се решава чрез ПРИЛАГАНЕ НА НАЙ-ПОДХОДЯЩИТЕ ЕВРИСТИЧНИ КРИТЕРИИ КЪМ КОНКРЕТНАТА ПРОБЛЕМНА ОБЛАСТ.

По правило, всяко разположение може да бъде подобрено.
NESPERT използва вградени методи за автоматично и интерактивно постъпково, плътно разполагане с оптимизация на разположението на всеки екземпляр. В съчетание с възможностите за връщане назад по хода на проектиране и възможностите за промяна на параметрите на разполагане, потребителят може по всяко време да изгражда стратегия и ефективно да управлява процеса.

Разполагането с NESPERT  отразява опита и стила на човека. Интерактивността е организирана така, че след като компютърът е смятал разположения минута, човекът „за миг“ да коригира онова, което не му харесва, и да продължи напред.

NESPERT  е инструмент за постигане на най-добри разположения и технология за рязане, за най-кратко време, според на опита и знанията на човека.

Този принцип е основополагащ в изграждането и развитието в бъдеще на системата.

Работата с настройки в CAM системите беше общоприетият начин за задаване на технологията на обработка. Чрез  промяна на отделни, слабо свързани помежду си параметри, потребителят може да създава разнообразни технологии за обработка.

Управление на параметри чрез настройки във NESPERT  още e възможно, но в системата се използва и значително по-мощен метод за автоматично управление на параметрите на технологията.

В базата данни на системата се поддържат описания за технологичната среда и правила за технологиите на обработка. Предварително подготвените дефиниции обхващат пълните възможности на всяка възможна технология и представляват База Технологични Справочници (БТС).

В процеса на проектиране, материалът, дебелината, видът на обработката и конкретното състояние на технологична среда позволяват на NESPERT  да определя необходимата обработваща технология в текущата зона на листа. По всяко време и място в проекта, потребителят може да променя както технологията на обработка, така и вече използваните технологични параметри.

Работата на системата с БТС позволява възможно най-бързия и безгрешен процес на проектиране и програмиране на машини със сложни и комплексни настройки.